Czas kiedy robi się coraz cieplej, śnieg topnieje, rośliny budzą się do życia. Oczywiście to wiosna! O tej porze roku często czujemy, że potrzebujemy zmiany w naszej diecie. Powoli w sklepach czy na straganach pojawiają się pierwsze świeże warzywa i owoce. Nasz organizm żeby prawidłowo funkcjonować potrzebuje więcej witamin i substancji odżywczych. Czasami też potrzebujemy oczyścić ciało z toksyn, które zalegają w naszym organizmie. Co jeść wiosną żeby mieć energię, a nasza cera była promienna?

 

Jedzmy jak najwięcej świeżych warzyw

 

Kwiecień to miesiąc, kiedy pojawiają się warzywa tj. szczypiorek, rzodkiewka, pietruszka. Takie warzywa możemy hodować nawet sami w domu. Wtedy mamy pewność, że warzywa będą ekologiczne. Co jeszcze warto jeść wiosną? Powinniśmy jeść sporo świeżych warzyw i owoców, które dostarczą nam dużo witamin. Warto uzupełnić je po zimie, gdzie jedliśmy głównie warzywa mrożone i gotowe produkty.

Dieta wiosenna powinna być lekka, ale też powinna dostarczać nam wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Wiosna jest dobrą porą roku żeby przejść na dietę mniej kaloryczną oraz tą oczyszczającą.

 

Czy warto stosować diety oczyszczające?

 

Czasami po zimie mamy ochotę się oczyścić. Zaczynamy stosować diety, pijemy świeżo wyciskane soki i jemy dużo warzyw i owoców. Dieta oczyszczająca pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn, doda nam energii, a do tego sprawi, że nasza skóra będzie bardziej jędrna i promienna. Czy każdy może przejść na taką dietę? Najlepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania. Jeśli mamy choroby układu pokarmowego, moczowego czy układu krążenia raczej powinniśmy zrezygnować z tak radykalnej diety. Zgromadzone toksyny w organizmie mogą powodować: uczucie zmęczenia, problemy z cerą, bóle głowy, złe samopoczucie oraz kłopoty z koncentracją. Jak wygląda taka dieta? Oczyszczanie nie oznacza od razu głodówki. Taka dieta może być szkodliwa dla naszego organizmu i narażamy się wtedy na niedobory witamin oraz substancji odżywczych. Jedna ze zdrowszych diet oczyszczających to taka, która trwa od 7 do 14 dni. Polega ona na wprowadzaniu co kilka dni do naszego jadłospisu nowych zdrowych produktów. Taka dieta jest najbardziej urozmaicona i dostarcza nam wszystkich potrzebnych substancji, a do tego pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Na początku takiej diety powinniśmy jeść wyłącznie owoce i warzywa surowe lub gotowane. Między posiłkami warto pić świeżo wyciskane soki oraz około 2 litry wody. Dopiero po 3 dniach możemy włączyć do naszej diety takie produkty jak kefir, czy jogurt naturalny. Następnie do jadłospisu dodajemy różne kasze (najlepiej jaglaną, która ma właściwości antywirusowe i gryczaną) dziki ryż lub brązowy, płatki owsiane. Po 7-8 dniach wprowadzamy ryby i chude mięso. Cały czas pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu. Zastąpmy w tym czasie kawę oraz czarną herbatę tą ziołową lub zieloną herbatą. Po takiej diecie nasz organizm powinien się oczyścić z większości toksyn, które w nim zalegały.

Im bliżej lata tym więcej świeżych owoców i warzyw. Powinniśmy korzystać z takich rozwiązań, ponieważ to najlepszy sezon żeby uzupełnić braki w witaminach. W ten sposób zachowamy odpowiednią odporność oraz będziemy mieli więcej energii.