W zależności od pory roku nasza dieta zmienia się. Zimą kiedy nasze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta z powodu niskich temperatur, nasza dieta jest bardzo często ciężka, jemy dużo ciepłych posiłków, a owoce i warzywa jemy zazwyczaj w postaci mrożonek i przetworów. Za to w okresie letnim kiedy mamy dostęp do wielu świeżych produktów w diecie wprowadzamy zmiany.

 

Dieta zgodna z porami roku

Jak to było za czasów naszych dziadków, to co znalazło się u nich na talerzu zależało od aktualnej pory roku. Tak samo w naszym przypadku powinniśmy korzystać z sezonowych produktów. Latem, kiedy mamy dostęp do wielu różnych świeżych produktów nasza dieta powinna się opierać głównie na owocach i warzywach, rybach, świeżych sokach. Lato to też dobra pora roku na to aby przejść na dietę. W upały często nasz apetyt maleje, a cięższe posiłki zastępujemy lekkostrawnymi. 

 

Nie zapominaj o wodzie

Jak ważne jest picie wody chyba każdy dobrze wie. W gorące dni łatwo o odwodnienie organizmu, dlatego wodę powinniśmy mieć zawsze przy sobie i pamiętać o regularnym piciu. Podczas treningów jest to szczególnie ważne, kiedy nasz organizm się rozgrzewa i tracimy dużo wody przez większe pocenie się. Woda wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, więc nie powinniśmy lekceważyć pierwszych objawów odwodnienia. A są to najczęściej: uczucie pragnienia, bóle głowy, ciemny kolor moczu, a następnie omdlenia. Przy większym wysiłku fizycznym woda to podstawa, dlatego idąc na siłownię nie zapominajmy o niej. Ilość płynów jakie powinniśmy przyjmować zależy od naszej masy ciała, od tego jak często trenujemy i jaki tryb życia prowadzimy. Pewne jest, abyśmy przyjmowali przynajmniej około 2 litrów płynów dziennie. Aby wzbogacić smak wody możemy dodać do niej np. cytrynę, miętę lub inne pokrojone owoce

 

Lekka dieta

Lato to pora roku, w której często zaczynamy uprawiać więcej sportów i spędzać czas bardziej aktywnie. Spalamy, więc więcej kalorii, a przy tym ważne jest trzymanie zbilansowanej diety. Czego unikać podczas wakacji? Zostawmy tłuste i cięższe potrawy na chłodniejsze dni, zamiast tego jedzmy dużo sezonowych warzyw ( pomidory, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza), owoców ( maliny, porzeczki, truskawki), a do tego ryby, owoce morza i białe mięso, które nie obciąża żołądka tak jak mięso czerwone. Pamiętajmy jednak, że owoce są o wiele bardziej kaloryczne od warzyw, zawierają również więcej cukrów. Pomiędzy posiłkami możemy popijać smoothie owocowo-warzywne, które dodatkowo nawodni nasz organizm i dostarczy witamin. W upały nasza dieta powinna być lekkostrawna, bez tłustych produktów jak smażona kapusta, czy tłuste mięso. Jeśli mamy taką opcję możemy wybrać grill, na którym przyrządzimy warzywa, czy rybę.

 

Aktywność fizyczna, a dieta

Nasze posiłki powinniśmy dobrać odpowiednio do naszego zapotrzebowania kalorycznego oraz do tego jak często uprawiamy sporty. Dietę w okresie letnim powinniśmy mieć tak samo zbilansowaną jak w innych porach roku, aby dostarczać wszystkich niezbędnych składników organizmowi. Latem jest to prostsze, ponieważ mamy do wyboru wiele produktów bogatych w witaminy. Kiedy trenujemy na co dzień ważne jest, aby pamiętać o regularnych posiłkach oraz dostarczaniu odpowiedniej ilości kalorii.